Se till att dina stötdämpare är i bra skick innan sommaren

stötdämpare

En bil har 4 stycken stötdämpare vars uppgift är att dämpa stötar så att bilen inte gungar. De har stor inverkan på körkomforten och även för däckens grepp. Dämparna trycker däcken mot vägytan som ökar greppet och därför minskar bromssträckan när du bromsar. De bidrar därför till bilens säkerhet, vilket gör att de är viktiga att kolla regelbundet så att du vet när de ska bytas.

Du kan ofta märka att bilen kränger i kurvor eller att bilen gungar när du pumpbromsar. Du kan ofta se oljeläcka runt hjulen efter du har parkerat. Om du misstänker att stötdämparna måste bytas så är det värt att besöka en verkstad och be dem kontrollera dina dämpare. I regel så måste stötdämparna bytas var 3 eller 4 e år och eftersom du har 4 stycken på en bil så är sannolikheten stor att en av dämparna måste bytas på en lite äldre bil.

När du vet att dämparna är i bra skick kan det vara värt att göra en bromsservice och däckservice för att se om sommardäcken är i bra skick. Bromsarna ska fungera optimalt för att ge så kort bromssträcka som möjligt. Däcken ska ha bra köregenskaper och ett mönsterdjup på mer än 4 mm, så att du har de egenskaper som behövs för säker körning. Däckens lufttryck är också viktigt att kontrollera och se till att trycket är enligt bilens manual.

För mer information angående hur du kontrollerar dina stötdämpare, besök: https://vianor.se/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.